Taalcoaching Capelle, klaar voor het nieuwe jaar

Taalcoaching Capelle, klaar voor het nieuwe jaar (persbericht)

Donderdagavond 11 januari jl. vond een druk bezochte nieuwjaarsreceptie van Taalcoaching Capelle plaats bij Brownies & Downies op het Stadsplein.

De avond werd geopend door voorzitter Harrie Sprengers die m.n. stilstond bij het belang van het vrijwilligerswerk van de taalcoaches: “In de individuele ontmoeting die iedere taalles is, leer je elkaar beter kennen, leer je – hoe verschillend we ook zijn – de mens te zien in plaats van de stereotype vreemdeling/gelukszoeker/arbeidsmigrant.” Juist in het huidige politieke klimaat is het belangrijk via verbetering van de Nederlandse taal taalvragers te helpen zich te ontwikkelen tot volwaardige burgers van dit ‘gave land’. Taalcoaching Capelle wil nadrukkelijk openstaan voor signalen uit de Capelse samenleving en daar op inspelen, zie ook de taalhulp die afgelopen jaar geboden is aan asielzoekers in de Noodopvang en op een school aan Somalische moeders. De komende tijd zal er verder geïnvesteerd worden in het versterken van de netwerken in de verschillende Capelse wijken, zodat nog meer Capellenaren bereikt worden die behoefte hebben aan (digi)taalhulp.

In het afgelopen jaar zijn er 300 leerlingen geholpen met taallessen, hetzij een op een of in conversatiegroepjes. Het aantal vrijwilligers is met 14 % gegroeid naar 141, die 194 leerlingen helpen. Op dit moment staan er nog 33 personen op de wachtlijst.

Hij sprak tot slot een woord van dank uit richting gemeente Capelle voor de financiële steun die het mogelijk maakt om uitsluitend met vrijwilligers zoveel mensen te helpen. Ook dankte hij de partners in het Digitaalhuis Capelle, in het bijzonder de bibliotheek, waar Taalcoaching een onderkomen heeft.

‘Maar alles staat of valt bij de inzet van jullie, vrijwilligers bij Taalcoaching, zowel taalcoaches, als bestuursleden, coördinatoren en administratieve ondersteuners.” Daarop werd Roelie de Rouw, steun -en toeverlaat op de administratie (samen met haar collega Wil Vrolijk) extra in het zonnetje gezet.

De ruim 60 vrijwilligers beleefden verder een leuke avond met een Pubquiz waarin m.n. de kennis van de Nederlandse taal als die van het Rotterdams dialect getest werd. Wist u b.v. wat een ‘tinteldoosje’ is ? Dat is je elleboog. Wilt u de Pubquiz zelf spelen?  Kijk  op https://taalcoachingcapelle.nl/2024/01/13/quiz2024/ of gewoon op de nieuwspagina van www.taalcoachingcapelle.nl

Bij het afscheid  werden alle vrijwilligers verrast met een lekkere traktatie van Brownies & Downies en een cadeaubon.

Hebt u ook interesse om taalcoach te worden? Kijk op www.taalcoachingcapelle.nl

  1. Sprengers, dd 12 januari 2024
TC-openingsscherm