Nieuwjaarsreceptie bij Brownies & Downies

Harrie Sprengers, 6 januari 2023

Donderdagavond jl. vierde de stichting Taalcoaching Capelle het begin van het nieuwe jaar met een feestelijke bijeenkomst bij Brownies & Downies. Meer dan 50 taalcoaches ontmoetten elkaar onder het genot van een hapje en een drankje, speelden samen een heel leuke pubquiz nadat voorzitter Harrie Sprengers een welkomstwoord had uitgesproken. Daarin blikte hij terug op het afgelopen jaar en vooruit naar dit nieuwe jaar.

“2022 was natuurlijk een verschrikkelijk jaar, kijkend naar de oorlog in Oekraïne (in Jemen, in Syrië etc.)  en de verschillende crises die de wereld en ook Nederland in hun greep hielden. Bij al die ellende wordt vrijwilligerswerk zoals wij,  maar zeer velen met ons, doen steeds meer van waarde. In feite is onze impliciete boodschap: Ondanks alles geven wij om de ander, willen we ons inzetten voor een betere samenleving binnen onze mogelijkheden, we willen ertoe doen!

Voorts memoreerde hij met enige trots dat Taalcoaching Capelle inmiddels 123 taalcoaches heeft die op dit moment 152 taalvragers helpen ( 1 op 1) en 6 conversatiegroepjes waaraan 22 mensen deelnemen. “We zijn een stichting die uitsluitend met vrijwilligers werkt, en dat is voor organisaties van deze omvang vrij uniek in Nederland.” De steun van de gemeente Capelle is daarbij onontbeerlijk. Belangrijk is ook dat de werving van vrijwilligers soepel kan worden aangepast aan de ontwikkeling van de vraag naar taalhulp. Het vrijwilligerswerk bij Taalcoaching is kennelijk erg aantrekkelijk: een tot 1.5 uur in de week iemand helpen met de taal op basis van je eigen agenda op een locatie naar keuze.

Voor het komende jaar zijn speerpunten de verdere ontwikkeling van decentrale Digitaalpunten in de Huizen van de Wijk in Middelwatering en Schenkel (samen met partners Welzijn Capelle, bibliotheek en gemeente) en het uitbreiden van het aantal conversatiegroepjes.

Nog even terug naar de pubquiz: daarin kwamen thema’s aan de orde als het Rotterdamse dialect, cryptokronkels, kunst- en muziekvragen, spellingsvragen en dictee. Bestuurslid en presentator John Riper verraste de aanwezigen met een prachtig gedicht van J. van Buuren “De oude Rotterdammer” Bij het afscheid kreeg iedere vrijwilliger een waardebon voor Brownies & Downies mee alsook een Rotterdamse scheurkalender.

Hebt u ook interesse om taalcoach te worden, dan wel hulp nodig bij de Nederlandse taal, kijk op www.taalcoachingcapelle.nl

IMG_0067