Twee werelden ontmoeten elkaar in Capelle

Met twee dikke zoenen en een bos bloemen begroet Mien (van de Krol) Khadija (Joarane) bij hun weerzien in Brownies & Downies aan het Stadsplein. Drie maanden geleden waren ze nog onbekenden voor elkaar, vandaag vieren ze samen de verjaardag van Khadijsa.

De ‘match’ tussen beiden is tot stand gekomen door twee Capelse verenigingen, de Zonnebloem en Taalcoaching Capelle.

De Zonnebloem is de organisatie die veel ouderen (met een fysieke beperking, vaak eenzaam) regelmatig bezoekt met haar vrijwilligers: de ‘gasten’ die bezocht worden zijn vaak geboren en getogen Nederlanders. De stichting Taalcoaching Capelle heeft veel leerlingen, die geholpen worden door vrijwilligers om de Nederlandse taal beter te leren spreken. Deze leerlingen zijn vaak niet in Nederland geboren, hebben een heel andere achtergrond en vaak weinig contacten met “Nederlandse” mensen ( op hun taalcoach na). Eigenlijk kun je zeggen dat zij, de gasten van de Zonnebloem en de leerlingen van Taalcoaching, hoewel allemaal Capellenaren, in twee gescheiden werelden leven. Daar willen de besturen van beide verenigingen verandering in brengen: “Geen grootschalige aanpak, klein beginnen” is het motto

Terug naar ons tweetal: waarom hebben ze contact met elkaar gelegd? Mien (81 jaar) geeft aan dat ze in haar werkzame leven heel veel met buitenlandse mensen heeft gewerkt (in de sportwereld) en het erg leuk vindt om een jonger iemand uit een andere cultuur te ontmoeten. Khadijsa, wier man al jaren in Nederland is en een baan in de ICT heeft, is bezig met haar inburgeringsexamen en wil heel graag met Nederlandse mensen in contact komen: ‘Ik begrijp bijna alles wat Mien zegt, alleen zelf goed praten is soms nog wat lastig’ . Mien en Khadijsa benadrukken dat er vanaf het eerste moment een echte klik was tussen hen, daarom zien ze elkaar nu wekelijks en hebben het altijd reuze naar hun zin. Ze zijn geïnteresseerd in elkaars leven, in elkaars culturen. In de komende tijd willen ze ook aandacht besteden aan het schrijven van de Nederlandse taal: ‘Ik had vroeger allemaal negens en tienen voor schrijven’ vertelt Mien, dus dat belooft nog wat!

Intussen is ook een tweede koppel van start gegaan.

Heeft u ook interesse om kennis te maken met iemand met een andere achtergrond, om af en toe elkaar te ontmoeten of leuke dingen met elkaar te ondernemen? Stuur dan een mail naar administratie@taalcoachingcapelle.nl onder vermelding van ‘ontmoeting’ of bel met Harrie Sprengers, voorzitter van Taalcoaching Capelle en vrijwilliger bij de Zonnebloem (06 18 979 305).

(IJssel- en Lekstreek, 1 maart 2020)