Taalcoaches maken kennis met het abc van het Arabisch

Woensdagavond 20 maart jl. werd in de centrale bibliotheek een ‘masterclass’ gegeven door Matanja van der Wart, die is afgestudeerd in de Arabische taal en cultuur, voor zo’n 20 enthousiaste taalcoaches en genodigden van de stichting Taalcoaching Capelle.

De taalcoaches die vaak met leerlingen werken die Arabisch als moedertaal hebben, wilden beter begrijpen waarom de uitspraak en de zinsbouw van onze taal zo moeilijk is voor deze leerlingen en daarmee een handreiking krijgen om nog beter les te kunnen geven. Zij kwamen volledig aan hun trekken. Matanja begon de masterclass met een leuke quiz, met vragen als: “Welk van de volgende woorden in het Nederlands hebben hun oorsprong in het Arabisch: douane, cijfer, magazijn of piekeren?” Deze vraag was een ‘instinker’, het antwoord was ‘alle 4’ . En na dit ludieke begin werd serieus ingegaan op een aantal belangrijke verschillen tussen het Arabisch en het Nederlands, waarbij de taalcoaches alle gelegenheid kregen om vanuit eigen ervaring vragen te stellen aan Matanja en aan twee Syrische gasten, Rima Chaar en Ghassan Alkhalil. Aan het slot van deze boeiende avond werd door Rima (in het Arabisch) en Matanja (in het Nederlands)  een prachtig gedicht voorgelezen van de Syrische dichter Muhamad Zada, met de titel  ‘Ik heb niets gekocht in Aleppo’, vol weemoed over deze ooit prachtige stad en het goede leven daar, maar ook over de verwoesting en de oorlog, met als slot:

‘Ik zou alles kopen in Aleppo
maar Aleppo was kostbaar, moeder.
Dus heb ik een ticket gekocht
en van het resterende geld kocht ik een opschrijfboekje.
Elke ochtend, ver weg,
schrijf ik daarin:
“Goedemorgen, Aleppo”’

De masterclass werd afgesloten met een luid applaus, een dankwoord en een attentie vanuit het bestuur aan Matanja. Taalcoaching Capelle laat hiermee wederom zien dat het werken als vrijwilliger heel veel  plezier oplevert en dat er, naast een uurtje les per week, ook gelegenheid is om elkaar in een andere setting te ontmoeten en te stimuleren. Ook taalcoach worden?  Meld je hier aan.

 

Muhamad Zada - "Ik heb niets gekocht in Aleppo"